Kotlety warzywne w sosie pieczarkowym

Ewelina
Przepisy
26.05.2014 12:49
Kotlety warzywne w sosie pieczarkowym

Przepis

Składniki

1 kg ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego

1 kg kalafiora, tj. 1 sztuka

2 marchewki ugotowane

Posiekany koperek 2 łyżki

2 srednie cebule

160 gram sera żółtego startego na średnich oczkach

2 jajka

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

6 łyżek kaszy manny

Ok. 8 łyżek bułki tartej + bułka do panierki z dodatkiem sezamu

Vegeta lub sól

Pieprz kolorowy do smaku

Zioła włoskie do smaku

Ponadto

Sos czosnkowy lub pieczarkowy i dowolna surówka

zdrowe i smaczne

Etapy przygotowania

Kalafior ugotować w wodzie z dodatkiem cukru, soli i masła, po łyżeczce. Osączyć .

Ziemniaki, cebulę, marchew i kalafior zemleć. Dodać ser i koperek.

Wbić jajka, dodać kaszę manną, obie mąki oraz bułkę tartą, tyle, aby masa była zwarta.

Doprawić do smaku pieprzem, ziołami włoskimi i Vegetą lub solą.

Formować kotlety, panierować w bułce tartej z sezamem i smażyć na rozgrzanym oleju.

Podać z sosem czosnkowym lub pieczarkowym i dowolną surówką.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną