Lista szkodliwych E, które znajdziemy w wielu produktach spożywczych

Agnieszka
Dieta i żywienie
12.07.2018 15:54
Lista szkodliwych E, które znajdziemy w wielu produktach spożywczych

Wiele mówi się dziś o zdrowej żywności oraz o ogromnej ilości chemii, jaką dodaje się do produktów spożywczych. Największą uwagę przykuwa się do licznych „E”, których w składzie produktu często jest więcej niż substancji naturalnych.

Zdjęcie Lista szkodliwych E, które znajdziemy w wielu produktach spożywczych #1

Okazuje się jednak, że nie wszystkie „E” to substancje negatywnie wpływające na zdrowie. Wiele z nich to po prostu skrótowe oznaczenia np. witaminy C. Warto więc wiedzieć, które oznaczenia wskazują na substancje szkodliwe. Wiele dziwnie wyglądających oznaczeń to w rzeczywistości naturalne barwniki, np. kurkuma, lub konserwanty, np. witamina C, czy cukier.

Lista szkodliwych „E”

Poniższe oznaczenia numeryczne wskazują na substancje, które w dużych ilościach mogą szkodzić zdrowiu człowieka. Wiele z nich znajdziemy w produktach, które jemy na co dzień. Nie ma jednak obawy o to, że po zjedzeniu gumy do żucia, która zawiera E310, coś złego nam się stanie. Jeśli jednak nasza dieta będzie opierać się głowie na przetworzonej, ulepszanej żywność, nasze zdrowie z pewnością podupadnie.

Barwniki

E102 – tartrazyna: może powodować problemy z zaśnięciem i koncentracją

E104 – żółcień chinolinowa: reakcje alergiczne skóry.

E110 – żółcień pomarańczowa: problemy z układem oddechowym, wysypki.

E122 – azorubina: obrzęki.

E124 – czerwień koszalinowa: nadpobudliwość u dzieci.

E127 – erytrozyna: dekoncetracja.

E129 – czerwień allura: pogorszenie astmy.

E131 – błękit patentowy: pogorszenie alergii.

E132 – indygotyn: podejrzany o działanie rakotwórcze.

E151 – czerwień brylantowa: niebezpieczna dla osób nadwrażliwych na salicylany.

E173 – aluminium: choroby płuc, nerek, choroba Alzheimera.

Konserwanty

E210, E211, E212, E213 – kwas benzoesowy i benzoesany: podrażnienie żołądka, niebezpieczny dla osób uczulonych na aspirynę.

E214 - ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego: skurcze mięśni.

220 - dwutlenek siarki i siarczany (E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228): ból głowy, utrata witaminy B12.

E230 bifenyl, E231 ortofenylofenol, E232 ortofenylofenolan sodu: reakcje alergiczne.

Przeciwutleniacze

E310 galusan propyl, E311 galusan oktylu, E312 galusan dodecylu: reakcje alergiczne.

E320 BHA, E321 BH: podnoszą poziom cholesterolu we krwi

E335 winiany sodu, E336 winiany potasu: biegunka.

Wzmacniacze smaku

E621 - glutaminian sodu MSG: nudności, osłabienie, bezsenność, bóle głowy, spadek koncentracji, otyłość.

E622 - glutaminian potasu: glutaminian potasu: otyłość, bóle głowy, bezsenność, nudności.

E631 - inozydian sodu: niebezpieczny dla osób z kamicą nerkową.

Emulgatory

E400 - kwas alginowy: niebezpieczny dla kobiet w ciąży.

E407 – karagen: mniejsze wchłanianie składników odżywczych, wrzody.

E450 – difosforany: zmniejszona przyswajalność żelaza, magnezu, wapnia, wolniejszy metabolizm.

E461 – metyloceluloza: problemy jelitowe.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną