Zupa z botwiny z ziemniakami

Julianna
Zupy
11.07.2018 12:42
Zupa z botwiny z ziemniakami

Zupa z botwiny z ziemniakami 5 młodych buraków z botwiną (buraki wielkości jajka) 3 młode ziemniaki 2 młode marchewki 3 łyżki oliwy 1,5 litra bulionu warzywnego pęczek koperku 100ml śmietanki lub śmietany 18% 2 łyżki octu jabłkowego sól pieprz Ziemniaki i marchew dokładnie wyszorować. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i obsmażyć przez kilka minut, zalać gorącym bulionem, gotować 5 minut (jeśli warzywa były pokrojone grubiej, to gotować ok 8 minut), następnie dodać pokrojone łodygi buraków, a po minucie gotowania dorzucić liście. W tym przepisie wszystkie warzywa gotujemy razem, a ponieważ wykorzystujemy młode ziemniaki, buraki i marchew prosto z ogródka, to ugotowanie garnka zupy zajmuje zaledwie ok 20 minut. Taka prosta zupa z kilku podstawowych składników i smakuje tak, jak pamiętam z rodzinnego domu. U nas tradycyjnie botwinkę z ziemniakami podaje się ze śmietaną, taka jest najlepsza:) Warzywa pokroić w cienkie plasterki (u mnie ok 2mm).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2018/07/zupa-z-botwiny-z-ziemniakami.html