Kotlety ziemniaczane w stylu zero waste (z wędliną i marchewką)

Obiad
09.07.2018 10:51
Kotlety ziemniaczane w stylu zero waste (z wędliną i marchewką)

W przepisie na kotlety ziemniaczane z wędliną i marchewką przedstawiam prosty przykład na to, jak można to zrobić szybko, łatwo i przyjemnie, a przy tym bardzo smacznie 😉 Kotlety ziemniaczane upiekłam w piekarniku, żeby nie stać nad patelnią. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby smażyć je tradycyjnie na patelni z obu stron na rumiano (na niewielkiej ilości tłuszczu, nie ma potrzeby wlewania dużo). Czyli: odsmażone na patelni (jak są całe to w plastrach jak frytki), kopytka, zapiekanka z patelni, kotlety, jajecznica z ziemniakami, itp. Ten i inne przepisy moje i zaprzyjaźnionych, lubelskich blogerek znajdziesz w najnowszym wydaniu Magazynu Aromat 😉 KOTLETY ZIEMNIACZANE Z WĘDLINĄ I MARCHEWKĄ Składniki: 600 g gotowanych ziemniaków 150-200 g wędliny (użyłam kiełbasy krakowskiej) 2 młode marchewki 1 cebula dymka ze szczypiorkiem 3 jajka 1 szkl. To był w sumie Zuzi pomysł, bo chciała się w tym czasie razem bawić 😀 ale na dobre wyszło – tak przygotowane są mniej kaloryczne. Z masy formuj kotlety (wyszło mi 8) i układaj je na blaszce z papierem do pieczenia (papier wcześniej posmaruj tłuszczem). Smakują na ciepło i na zimno, można łatwo zabrać ze sobą w lunchboxie. Zarówno zapiekanka, jak i kotlety to u nas przy okazji sposób na wykorzystanie wszelkich innych końcówek produktów, szczególnie warzyw, ale i wędlin.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2018/07/kotlety-ziemniaczane-z-wedlina-i-marchewka-z-piekarnika/