Pszenne placki z kotlecikiami mięsnymi, awokado i serem feta

Picante-
Obiad
09.07.2018 9:18
Pszenne placki z kotlecikiami mięsnymi, awokado i serem feta

Składniki: Placki: - 2 1/2 -3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka ciepłej wody - 7 g drożdży instant - 2 łyżki oliwy - 1 łyżeczka soli - kilka listków oregano i bazylii - 2 ząbki czosnku Dodatki: - 400 g mielonego mięsa drobiowego - 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku - 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku - 1 łyżeczka kurkumy - pół łyżeczki pieprzu ziołowego - szczypta soli - 2-3 garści mieszanki sałat: młode listki botwinki (zielonej i czerwonej), listki rukoli i szpinaku - 1 awokado - około 3/4 szklanki jogurtu greckiego - około 2-3 łyżki pokruszonego sera feta - 1 jajko - 1 nieduża czerwona cebula - 2-3 ząbki czosnku - cytryna - opcjonalnie: natka pietruszki Wykonanie: Do miski wsypujemy drożdże, a następnie dodajemy szklankę ciepłej wody oraz szklankę mąki. Gdy ciasto podwoi swą objętość formujemy z niego kulki, które następnie wałkujemy na cienkie placki i smażymy na patelni posmarowanej lekko olejem, na średnim ogniu, przez około 2-3 minuty z każdej strony. Na przygotowane placuszki wykładamy po 1-2 łyżki jogurtu z czosnkiem, kładziemy listki sałat, następnie upieczone pulpeciki drobiowe, cebulę, awokado. Skrapiamy je oliwą, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aby wyrosło. Do miski wkładamy mielone mięso, dodajemy papryki w proszku, kurkumę, pieprz ziołowy oraz sól do smaku. Przykrywamy i odstawiamy na około 15 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy oliwę i sól, posiekane listki przypraw oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://picante-jalapeno.blogspot.com/2018/07/greckie-tiganopsomo-z-dodatkami-pszenne.html