Fasolowe brownie z malinami

Małgorzata
Fit
06.07.2018 18:52
Fasolowe brownie z malinami

Składniki: na 6 kawałków 100 g suchej fasoli (ja użyłam adzuki ale może być dowolna) 2 jajka kl. L (120 g) 80 g erytrolu 4 łyżki kakao (20 g) 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g) 1 szklanka malin (150 g) Wykonanie: Fasolę namoczyć przez około 8 godzin, odcedzić i ugotować do miękkości w świeżej wodzie bez dodatku soli (w przypadku fasoli adzuki około 1 godziny). To ciasto jest lżejsze niż tradycyjne brownie nie tylko dlatego, że dostarcza dużo mniej kalorii ?, ale też ma delikatniejszą strukturę, nie jest takie ciężkie, zbite i zakalcowate jak typowe brownie. Dlatego trzeba się uzbroić w cierpliwość i dać mu trochę spokoju zanim zatopi się w nim swoje zęby. Postanowiłam, że będzie to ciasto w wersji, którą mogą zjeść osoby z cukrzycą czy insulinoopornością, dlatego do posłodzenia użyłam erytrolu, a nie daktyli. Gdy jest jeszcze ciepłe, mocno się kruszy i za Chiny nie da się odkleić od papieru do pieczenia. Bardzo mi pasują w połączeniu ze smakiem gorzkiej czekolady, więc zrobiłam fasolowe brownie z malinami. Kruszy się i totalnie rozpada i jeszcze przywarło do papieru, co za klapa!…

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://malgorzatarusek.pl/fasolowe-brownie-z-malinami/