Ciasto porzeczkowe z masą serową

Krzysztof
Ciasta
23.05.2014 7:40
Ciasto porzeczkowe z masą serową

Przepis

Ciasto:

5 jajek,

1 i 1/2 szklanki mąki,

1 i 1/2 szklanki cukru,

3/4 szklanki oleju rzepakowego,

1/2 szklanki wody,

łyżeczka proszku do pieczenia,

łyżeczka sody oczyszczonej,

5 łyżek kakao.

Olej, wodę, szklankę cukru i kakao zagotować, przestudzić.

Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Dodawać kolejno żółtka. Dodać przestudzoną mieszankę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.Dodać do masy, krótko zmiksować. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm.

Piec około 40 minut w temp. 180st.

Ostudzić, przekroić na pół.

Poncz:

1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki,

1/3 szklanki wody,

1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej własnej roboty!)

Nalewkę wymieszać z wodą, nasączyć pierwszy blat ciasta.

Posmarować połową dżemu.

Krem:

200 g masła,

500g sera z wiaderka,

5 łyżek cukru pudru.

Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo ser oraz cukier puder. Utrzeć na gładką masę. Krem rozsmarować na cieście. Przykryć drugim blatem.

Naponczować i posmarować resztą dżemu.

Wierzch:

500ml śmietanki 30%,

2 łyżki cukru pudru,

4 łyżki serka mascarpone,

50 g startej czekolady.

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder oraz serek mascarpone. Zmiksować na gładką masę. Rozsmarować na wierzchu ciasta.

Posypać startą czekoladą.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną