Zamiast jagodzianek! Buchty z kruszonką i jagodami, bułeczki do odrywania.

Kasia
Ciasta
30.06.2018 9:39
Zamiast jagodzianek! Buchty z kruszonką i jagodami, bułeczki do odrywania.

<> Buchty z jagodami i kruszonką Buchty (około 8 sztuk): 500 g mąki pszennej 450 pół opakowania świeżych drożdży 2 jajka łyżka masła 1 szklanka mleka 4 łyżki cukru Farsz: 1 szklanka leśnych jagód skórka otarta z połowy cytryny 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka: 100 g zimnego masła pół szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej Buchty z jagodami i kruszonką – wykonanie: Drożdże rozkruszyć na dno miski, rozmieszać je z cukrem. W ciasto zawijać łyżkę farszu, formując buchty z jagodami, które układać na lekko natłuszczonej ceramicznej foremce, lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Jeżeli zostanie Wam jagód i kruszonki, można zrobić crumble z jagodami, czyli zapiec jagody pod kruszonką (najlepiej widać to danie na 3 zdjęciu). Buchty z jagodami wstawić do nienagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni, aż kolor będzie lekko brązowy (około 40 minut). Buchty z jagodami i kruszonką to bardzo proste bułeczki podobne do jagodzianek, ale w moim odczuciu łatwiejsze w wykonaniu. Buchty z jagodami układamy w okrągłej foremce i kiedy trochę podrosną, posypujemy kruszonką. Według tego przepisu buchty z jagodami możemy także uparować. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut lub aż podwoi swoją objętość. Pyszne są jeszcze ciepłe, z kakao, czy mlekiem. Gdy mleko jest jeszcze ciepłe, ale już nie gorące, przelać je do drożdży.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://katarzynarzepecka.pl/2018/06/buchty-z-jagodami.html