Tort jednorożec (Unicorn Cake)

Ciasta
25.06.2018 16:24
Tort jednorożec (Unicorn Cake)

Nie przepadam za masą maślaną, ale krem maślany na bezie jest całkiem smaczny i do tego wspaniale się z nim współpracuje podczas dekorowania (o wiele łatwiej niż na zwykłej śmietance, czy kremie z mascarpone ; ) Polecam!!! Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 20 cm): 4 jajka (wielkość L) 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/3 łyżeczki octu mała szczypta soli Do białek dodać szczyptę soli i ubić sztywną pianę. Składniki na krem maślany na bezie: 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru (najlepiej drobnego) szczypta soli 450 g miękkiego masła barwniki spożywcze (u mnie w żelu marki Wilton: fioletowy, różowy, niebieski i żółty) Składniki na przełożenie tortu: 500 g śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego) 1 łyżka cukru pudru 500 g truskawek pokrojonych w plasterki sok z 1/2 limonki Umieścić ją nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijać trzepaczką do czasu aż cukier się rozpuści (najlepiej sprawdzić rozcierając palcami, czy nie jest wyczuwalny). Schłodzoną kremówkę, mascarpone i cukier puder ubić na gęsty krem (uwaga, aby nie ubijać zbyt długo, masa może się zwarzyć). Zmienić końcówkę miksera z ubijającej na mieszającą (tzw. końcówka K) i wymieszać na średnich obrotach stopniowo dodając miękkie masło. Wcale nie dziwię się temu szaleństwu, bo prezentuje się przepięknie, a wbrew pozorom jest dość prosty do przygotowania. Całość dodać do ubitych białek, zmiksować, a następnie dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką do połączenia się składników. Do przygotowania uszu z masy cukrowej przygotowujemy dwie kulki i spłaszczamy je dłonią, lekko ściskając górną część, aby otrzymać kształt uszu. (Dodać niewielką ilość żelu i zmiksować, początkowo masa znów może wydawać się zwarzona, ale miksować dalej do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Żółtka szybko mieszać z octem i proszkiem do pieczenia do czasu aż masa się spieni i zrobi jaśniejsza. Jedną czwartą pozostałego kremu wysmarować pierwszy blat, dodać połowę pokrojonych w plasterki truskawek, przykryć kolejną jedną czwartą kremu, a następnie kolejnym blatem i całość powtórzyć. Po kilku minutach krem zrobi się jednolity, gładki i zacznie mlaskać o ścianki metalowej miski – to znak, że jest gotowy. Dodatkowo na róg i uszy: ok 300 g białej masy cukrowej złoty barwnik wykałaczki i patyk do szaszłyków Wierzch i boki tortu delikatnie pokryć pozostałym kremem, tylko na tyle, aby nie był suchy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/jak-zrobic-tort-jednorozec/