Mini pizza z gyrosem

Milena
Przekąski
24.06.2018 14:27
Mini pizza z gyrosem

Składniki (na około 10 mini pizz): Ciasto: 400 g mąki pszennej 220 ml cieplej wody opakowanie suszonych drożdży łyżka oleju łyżeczka soli szczypta oreganoSos: około 200 ml passaty pomidorowej 3 łyżki oliwy sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek suszony, cebula suszona Dodatki: pierś z kurczaka 200 g mięsa mielonego przyprawa do gyrosa 3 ogórki kiszone cebula czerwona kulka mozzarelli około 250 g sera żółtego Przygotowanie Mąkę przesiewamy przez sito, wsypujemy drożdże, wlewamy wodę i dodajemy olej, sól i oregano. Każdą pizzerinkę smarujemy sosem pomidorowym, układamy na niej mięso mielone lub pierś z kurczaka, cebulę, kilka plasterków ogórka, mozzarellę i ser żółty. Cebulę kroimy w piórka, ogórki i mozzarellę w plasterki, ser żółty ścieramy na tarce. Na tej samej patelni można również podsmażyć mięso mielone również oprószone przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem. Podsmażamy na oleju, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia. Pizzerinki drożdżowe z mięsem w przyprawie gyros, warzywami i dwoma rodzajami sera zachwycą zresztą nie tylko zagorzałych kibiców.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2018/06/mini-pizza-z-gyrosem-przekaska-kibica/