Ciasto truskawkowe upside-down

Ciasta
19.06.2018 10:57
Ciasto truskawkowe upside-down

Odwrócone ciasto z truskawkami w karmelu ok. 250 gram truskawek 80 gr cukru 4 łyżki białego wina biszkopt: 3/4 szklanki cukru szklanka mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 100 ml oleju 60 ml lekkiego octu owocowego ( jabłkowy, malinowy) skórka i sok z 1 cytryny Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na połówki wzdłuż. Żółtka zmiksować z połową cukru ( aż staną się białe i puszyste)- dodać mąkę z proszkiem, olej, sok i skórkę z cytryny oraz ocet. Podczas pieczenia może wyciekać sok z truskawek – najlepiej więc wyłożyć pod formę z ciastem dodatkową blachę albo okręcić ciasto folią aluminiową. Uważać na gorący sok z truskawek, który jest na spodzie ciasta bo może wyciekać. Za pomocą drewnianej łyżki zmieszać połowę ubitych białek z resztą ciasta – następnie dodać pozostałe białka i delikatnie wymieszać. I to nie byle jakie ciasto - odwrócony biszkopt z truskawkami w karmelu. Okrągłą formę z wyjmowanym bokiem (ok 25 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia. W oddzielnym naczyniu ubić białka z resztą cukru. Ciasto podawać z jogurtem, kwaśną śmietaną albo lodami. Mąkę przesiać i zmieszać z proszkiem do pieczenia. Kiedy cukier stopi się całkowicie dodać wino ( będzie mocno bulgotać więc trzeba uważać) cały czas mieszając.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smacznyzeszyt.blogspot.com/2018/06/odwrocone-ciasto-z-truskawkami-w-karmelu.html