CZWARTEK: PIZZA DLA LENIWYCH

Agnieszka
Obiad
14.06.2018 6:43
CZWARTEK: PIZZA DLA LENIWYCH

To nie jest ciasto do kręcenia efektownych młynków w powietrzu, żeby jeszcze bardziej je rozciągnąć, nie nadaje się do wałkowania, ale jest podatne na kształtowanie dłońmi, szczególnie jeśli będzie pieczone w blaszce z piekarnika. Jedni uważają zagniatanie drożdżowego ciasta za rodzaj relaksującego, przyjemnego zajęcia – niecodzienna możliwość obserwowania jak surowa, ziarnista, mokra i lepka masa z czasem zmienia się w plastyczną, połyskliwą, aksamitną formę, która zaczyna odklejać się od blatu, ale nadal zalotnie czepia się wilgotnymi łapkami rąk. Suche drożdże w następujących proporcjach: 1/8 łyżeczki (24-godzinne ciasto), ¼ łyżeczki (całodzienne ciasto), ½ łyżeczki (3-godzinne ciasto) Ciasto odstawiane na cały dzień (czyli na około 8 godzin) zadowoli się ¼ łyżeczki drożdży. Choć ciasto na to nie wygląda można je naprawdę mocno rozciągnąć, tak że by upiec pizzę na cienkim cieście. Obydwa przepisy znaleźliśmy w na blogu smittenkitchen, który w tym roku znalazł się na liście najlepszych blogów kulinarnych serwisu saveur.com. Przygotowanie samej pizzy jest ciut trudniejsze niż w klasycznych przepisach, bo ciasto jest lejące się, czyli mokre, plastyczne i zachowuje się jak żywe. Kiedy piekarnik się nagrzewa, otwórz puszkę pomidorów i przełóż zawartość na sito lub gęsty durszlak postawiony na garnku lub misie. Obserwuj pizzę – jeśli mocno przypiecze się na brzegach, a ser zacznie gwałtownie bulgotać’ – to nieomylny znak, że trzeba ją wciągać z pieca. Do przepisu na leniwą pizzę dołączamy super prosty, ale bardzo smaczny przepis na sos pomidorowy. Do super prostego przepisu na pizzę mamy też najłatwiejszy przepis na sos do pizzy! Będzie mokre, elastyczne, będzie się kurczyć i opierać, ale ostatecznie da się rozciągnąć po całej blaszce. Nie przejmuj się za nadto mieszaniem, chodzi o to, żeby w cieście nie było widać suchych składników. Można je zrobić rano i upiec po powrocie, albo zagnieść ciasto na trzy godziny przed pieczeniem. I tak: do ciasta odstawionego na dobę (około 22 godzin) wystarczy dodać 1/8 łyżeczki suchych drożdży. Duża kulka mozzarelli 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody plus ewentualnie 2-3 łyżki 2-3 łyżki oliwy Czas: 30 minut plus czas na wyrastanie ciasta (22 godziny, 8 godzin, 3 godziny) 1/8 łyżeczki to tylko 0,4 g, ¼ łyżeczki waży 0,8 g, a waga ½ łyżeczki to 1,6 g. Krok 4 Na gotowe ciasto przełóż sos pomidorowy i rozsmaruj po powierzchni. Łatwy Liczba porcji: 4 Kto nie lubi zagniatać Przepis z gatunku co zrobić, żeby się nie narobić. Jeśli ciasto ma odpoczywać najkrócej ile się da (będzie potrzebowało tylko 3 godzin) Ciasto bez wałka Ciasto, po wymieszaniu składników trzeba przykryć i zostawić w pokojowej temperaturze. Dlatego trzeba je podsypać mąką, po prostu przełożyć na blaszkę do pieczenia i rozciągnąć dłońmi. Porwij na kawałki mozzarellę i połóż na wierzch ciasta. Pizza bez zagniatania, która robi się sama – idealna dla leniwych, ratunek dla tych, którzy nie mają wałka! Więcej naprawdę nie trzeba – ciasto ładnie wyrasta i świetnie się piecze. Z podanych składników i przy użyciu standardowej blaszki do pieczenia, zrobisz pizzę na średnim cieście.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/czwartek-pizza-dla-leniwych/