Ciasto śmietankowo - truskawkowe

Aleksandra
Ciasta
09.06.2018 19:56
Ciasto śmietankowo - truskawkowe

Biszkopt: 110 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 duże jajka 150 g cukru 1 łyżka oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 10 % Frużelina truskawkowa: 500 g truskawek około 2/3 szklanki cukru ( zależy od słodkości truskawek; moje były dość kwaśne ) 10 g żelatyny ( 2,5 łyżeczki ) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody 1 łyżka soku z cytryny Krem budyniowy: 600 ml mleka 2 opakowania budyniu o smaku śmietankowym ( opakowanie na 500 ml mleka ) 4 łyżki cukru ( jeżeli wolicie bardziej słodkie kremy budyniowe to więcej, dla mnie 4 łyżki były w sam raz ) 250 g masła, w temperaturze pokojowej Ponadto: około 500 g truskawek 500 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej 2 - 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania zagęstnika do śmietany, tzw. śmietan - fix 100 g wiórków kokosowych Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Złożenie ciasta: Z wystudzonego biszkoptu zdjąć skórkę ( można w tym momencie lekko go nasączyć, np. 3 łyżkami soku z cytryny wymieszanymi z 3 łyżkami wody, nasączenie jednak nie jest niezbędne ). Dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżce zimnej wody, wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Truskawki podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru ( w tym momencie można truskawki lekko rozgnieść, np. widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków ). Przedstawiam Wam zatem przepis na pyszne ciasto, ze smakującym jak lody śmietankowe ( i to nie tylko moja opinia ;) ) kremem budyniowym oraz soczystymi truskawkami, zarówno świeżymi jak i w postaci frużeliny. Postawić z powrotem na palnik i nie zaprzestając mieszania ( mieszamy energicznie, aby nie zrobiły się grudki; budyń będzie bardzo gęsty ) zagotować. W garnuszku wymieszać truskawki z cukrem ( większe truskawki przekroić na mniejsze części ). Ułożyć je na schłodzonym kremie budyniowym w taki sposób, aby lekko na siebie zachodziły. Czerwiec w pełni, to i sezon na truskawki w pełni :). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Frużelina truskawkowa: Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, tylko do jej pokrycia, odstawić do napęcznienia. UWAGA: Jeżeli po schłodzeniu frużelina będzie zbyt ścisła, dodać 1 - 2 łyżki gorącej wody i wymieszać. Nie mogło więc zabraknąć ciasta z tymi owocami na moim blogu. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Na biszkopt wyłożyć równomiernie frużelinę truskawkową ( wyłożyłam prawie całą, zostawiłam 2 łyżki ). Ubitą śmietanę wyłożyć na warstwę truskawek ( najłatwiej zrobić to za pomocą rękawa cukierniczego ), posypać wiórkami kokosowymi. Mleko zagotować, następnie zestawić z ognia i wlać rozrobiony proszek budyniowy cały czas mieszając ( najlepiej rózgą kuchenną ). Dodatkowe 500 g truskawek pokroić w plasterki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2017/06/ciasto-smietankowo-truskawkowe.html