PIĄTEK: SPAGHETTI Z CUKINII Z KREWETKAMI I PESTO

Agnieszka
Makarony
08.06.2018 6:35
PIĄTEK: SPAGHETTI Z CUKINII Z KREWETKAMI I PESTO

: TAGLIATELLE Z CUKINII Z KURCZAKIEM W SOSIE POMIDOROWYM SPAGHETTI Z RZEPY Z GROSZKIEM I POLĘDWICZKĄ ZUPĘ CHIŃSKĄ Z PULPETAMI I NOODLAMI Z CUKINII SPAGHETTI Z DYNI AGLIO E OGLIO Spaghetti z cukinii z krewetkami i pesto Składniki: - Krewetki tygrysie 250 g - Duża cukinia - Garść pomidorków koktajlowych - Kilka rzodkiewek - Łyżka masła - Ząbek czosnku Skończyłoby się na oglądaniu przepisów, gdybym nie przechodził ul. Targową, koło placu Różyckiego (wbrew pozorom wciąż sporo się tu dzieje – m.in. można kupić dobre, świeże grzyby, a jesienią suszone od niezawodnej pani Kazi, z która targowanie się to czysta przyjemność), gdzie natknąłem się na panią sprzedającą właśnie obieraczki do warzywnego spaghetti. Okazało się, że do wycinania makaronowych wstążek z warzyw wystarczy zwykła obieraczka z dwoma ostrzami na obydwu końcach, z których jedno ma ząbki nadające cięciom odpowiedni kształt. Piękna dla oka kulinarna niespodzianka: niskokaloryczne spaghetti z cukinii z jędrną krewetką, w sosie z pesto i grillowanymi pomidorkami. Krok 4 Rozmrożone krewetki (najlepiej zostawić je w tym celu na noc w lodówce) myjemy i obieramy z pancerzyków. Kiedy w domu zaczęliśmy zamieniać w spaghetti cukinię, marchew, białą rzepę a nawet buraczki i jabłka radość była większa niż z nowego play station. Spaghetti z cukinii z pesto bazyliowo pietruszkowym i krewetką to nasz autorski pomysł. Można też zaopatrzyć się w sprzęt pewnej szwajcarskiej firmy na V :), zrobiony z dobrej stali. Makaron z cukinii łączymy z pesto. Już zacząłem szukać w kieszeni 15 zł, bo tyle sprzęt kosztował, kiedy zorientowałem się, że taki sam od lat mamy w domu. Delikatnie solimy makaron i zostawiamy na sicie, żeby cukinia, która jest bardzo wodnistym warzywem, ociekła z wody. Nie mogliśmy jednak zdecydować co kupić – opinie o jakości tego typu sprzętu w internecie są skrajnie różne, a nie chcieliśmy w kuchni niepotrzebnego gadżetu. Na suchą (bez dodatku oleju) patelnię wysypujemy pomidorki, przykrywamy pokrywką i podpiekamy przez kilka minut, aż pomidorki lekko się przypalą i zaczną pękać. Długo zachwycaliśmy się przepisami z ciętą jak spaghetti cukinią, doskonale imitującą makaron. Polecamy Wam też: MENU NA TYDZIEŃ – MAKARONY WARZYWNE z zestawem przepisów ma bezglutenowe makarony Smażymy je na dość intensywnym ogniu po 2 minuty z każdej strony.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/piatek-spaghetti-z-cukinii-z-krewetkami-pesto/