Naleśniki gryczane ze szpinakiem

Małgorzata
Fit
07.06.2018 22:14
Naleśniki gryczane ze szpinakiem

Naleśniki Składniki: na 8 naleśników średnicy ok. 21 cm - 200 g mąki gryczanej - 1 jajko (60 g) - ⅔ szklanki mleka / napoju roślinnego (ok. 160 g) - ⅔ szklanki wody (ok. 160 g) - odrobina oleju rzepakowego do posmarowania patelni (ok. 3 g) Wykonanie: - Wszystkie składniki na naleśniki bardzo dokładnie wymieszać (np. trzepaczką czy mikserem) – polecam stopniowo dolewać płyn, najpierw zrobić bardzo gęste ciasto i potem je rozrzedzić. Naleśniki z białej pszennej mąki smażone na patelni obficie polanej olejem faktycznie dobrym pomysłem nie są, ale naleśniki można zrobić z mąki o wysokiej wartości odżywczej – tak jak gryczana w tym przepisie czy też mąki owsianej czy po prostu pełnoziarnistej mąki pszennej. Sos Składniki: - 1 opakowanie (150 g) gęstego jogurtu naturalnego - suszone zioła prowansalskie i bazylia - 1 łyżka nierafinowanego oleju rzepakowego Wykonanie: Składniki wymieszać ze sobą. 1 naleśnik (sam) z użyciem mleka 1,5% dostarcza: 1 naleśnik z farszem szpinakowym i sosem dostarcza: Farsz Składniki: taka ilość starcza mi na posmarowanie tych 6 naleśników - 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g) - 2-3 ząbki czosnku - suszone zioła prowansalskie i bazylia - pieprz - sól Wykonanie: - Szpinak rozmrozić na patelni i odparować nadmiar wody. - Kolejne naleśniki można smażyć nie używając już tłuszczu, chyba, że kolejne naleśniki zaczną się za bardzo przyklejać do patelni – wtedy delikatnie posmarować patelnię olejem. - Patelnię z dobrą, nieprzywierającą powłoką delikatnie posmarować olejem (np. przy pomocy pędzelka czy ręcznika papierowego), rozgrzać, wlać trochę ciasta i rozlać po powierzchni patelni. Ja do tych naleśników zrobiłam farsz ze szpinaku (mmmm, uwielbiam! ?), a dodatkowo sos na bazie gęstego jogurtu naturalnego jako źródło dodatkowego białka, żeby cały posiłek był lepiej zbilansowany.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://malgorzatarusek.pl/nalesniki-gryczane-ze-szpinakiem/