Ciasto maślankowe z truskawkami w 15 MINUT! HIT! <3

Helka
Ciasta
07.06.2018 21:24
Ciasto maślankowe z truskawkami w 15 MINUT!  HIT! <3

cukru wanilinowego (16g lub prawdziwy cukier waniliowy) pół szklanki oliwy z oliwek lub oleju 1 szklanka maślanki 2,5 szklanki mąki (ok. 375g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na kruszonkę: 50g masła (lub trochę więcej jeśli kruszonka jest zbyt sucha) 50g cukru pudru 100g mąki pszennej tortowej Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką – Składniki: Składniki na ciasto: 2 jajka 1 szklanka cukru (ok. 210g) 1 opak. (do tego ciasta użyłam połowy porcji, czyli 50g masła, 50g cukru i 100g mąki pszennej) Poukładać na wierzchu ciasta (najlepiej by były to niezbyt miękkie truskawki i nie kroję ich na mniejsze kawałki – co pozwala uniknąć ewentualnego zakalca; zbyt dojrzałe truskawki mogą puścić zbyt wiele soku i zakalec murowany). Dodatkowo: ok. 400-500 g truskawek *szklanka o pojemności 250 ml Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką – Wykonanie: Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką – to pyszne ciasto, które koniecznie musicie zrobić w sezonie truskawkowym :) Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec przez ok. 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Zmniejszyć obroty miksera, dodać powoli maślankę, a następnie delikatnym strumieniem wlać oliwę z oliwek (lub olej).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/2018/06/07/ciasto-maslankowe-z-truskawkami-i-kruszonka/