SAŁATKA Z KALAFIOREM, MARYNOWANĄ CEBULĄ Z DODATKIEM JOGURTOWEGO SOSU

Joanna
Sałatki
01.06.2018 7:07
SAŁATKA Z KALAFIOREM, MARYNOWANĄ CEBULĄ Z DODATKIEM JOGURTOWEGO SOSU

- Ocen jabłkowy i wodę gotujemy; do wrzącego wywaru dodajemy pokrojoną w talarki cebulę – zdejmujemy z gazu i pozostawiamy na 15-20 minut; Dressing Jogurtowy 200 gram jogurtu greckiego lub naturalnego około 1 łyżka drobno posiekanego czosnku ( miej więcej 2-3 ząbki) Oczywiście probiotyki i prebiotyki są ważne w diecie, gdyż dzięki nim bakterie się rozwijają i żyją; zbalansowana i harmonijna mikroflora jelitowa ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu; dobre bakterie wspierają układ odpornościowy, układ trawienny, hamują rozrost bakterii patogennych , umożliwiają wchłanianie substancji odżywczych. Aby bakterie znajdowały się w naszym organizmie – dieta powinna zawierać warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste (źródła prebiotyków), ale także i produkty fermentowane, jogurty, kefiry, maślanka, kiszona kapusta, ogórki kiszone, kimichi (źródła probiotyków). - Kalafior kroimy na małe różyczki – dodajemy oliwę z oliwek i przyprawy – mieszamy. Cebula zawiera błonnik rozpuszczalny fructany- fruktany posiadają działanie prebiotyczne; prebiotyki są pożywieniem dla dobroczynnych szczepów bakterii znajdujących się w naszym organizmie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 190 C – około 15-25 minut lub do czasu, aż kalafior się upiecze.