Tarta z rabarbarem i bezą

przepis
Tarta z rabarbarem i bezą
19Maj
Przepis

Składniki:

- nadzienie:

około 700 g rabarbaru

5-10 łyżek cukru

1 łyżka soku z cytryny

- ciasto:

250 g mąki pszennej

125 g masła masła

50 ml zimnego mleka

1 żółtko

1 łyżka cukru pudru

szczypta soli

fasola sucha jaś lub ryż (do obciążenia ciasta)

-beza

2 białka w temperaturze pokojowej

100 g cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

W misce umieść mąkę, cukier puder, sól i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiaj palcami, aż powstanie konsystencja zbliżona do okruszków. Następnie dodaj żółtko i używając spiralnych końcówek miksera, zmiksuj. Miksując dodawaj stopniowo mleko, ciasto powinno zacząć zbijać się w jedną całość. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na około 30 minut.

Przygotuj nadzienie. Umyty rabarbar pokrój w centymetrowe kawałki, wrzuć do garnka lub głębokiej patelni, dosyp na początek 5 łyżek cukru, skrop sokiem z cytryny, podlej łyżką wody w razie potrzeby. Podsmażaj około 15-20 minut, aż rabarbar zmięknie,rozgotuje, nadmiar płynu odparuje, a całość zgęstnieje. Powinna być to konsystencja zbliżona do uprażonych na szarlotkę jabłek, nie może być wodnista. W międzyczasie mieszaj i sprawdzaj czy całość się nie przysmaża, lecz jedynie dusi. Dosłódź w razie potrzeby.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 C. Ciasto rozwałkuj na okrąg nieco większy niż Twoja forma do tarty (możesz użyć ceramicznej lub takiej z wyjmowanym dnem) i przełóż do formy, dociśnij i ponakłuwaj widelcem. Ciasto okryj papierem do pieczenia lub folia aluminiową i rozsyp fasolkę. Piecz 15 minut z obciążeniem, a potem zdejmij papier i fasolkę (możesz użyć jej ponownie) i piecz kolejne 15 minut, do zarumienienia.

Pod koniec czasu pieczenia spodu tarty ubij na sztywno białka. Następnie dalej ubijając dodawaj po łyżce cukru, aż do uzyskania błyszczącej sztywnej piany bez cukrowych grudek. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.

Temperaturę zmniejsz do 180 C. Na rumiany spód przełóż masę rabarbarową, a na niej rozprowadź pianę z białek. Piecz około 20-30 minut, aż piana się zarumieni. Studź z piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Smacznego!

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy:
SKOMENTUJ
następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ