Ciasto Spartak-kakaowy przekładaniec z kremem

Katarzyna
Ciasta
29.05.2018 17:42
Ciasto Spartak-kakaowy przekładaniec z kremem

2 jajka 4 łyżki kakao 2 łyżki miodu 1,5 łyżeczki sody 400g mąki 180g cukru KREM 750ml mleka 3 żółtka 300g cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 40g 2 łyżki mąki 300g masła POLEWA -1 tabliczka mlecznej czekolady ok 100g -50g masła -5 łyżek mleka Do garnka dajemy masło,cukier i miód rozpuszczamy wszystko na małym ogniu do momentu rozpuszczenia cukru. Ciasto dzielimy na na 6 kawałków i formujemy z każdego prostokąt około 20x30 cm-polecam wyciąć sobie np z tekturki szablon, bo ważne by wszystkie spody były takie same. W osobnej misce mieszamy 250ml mleka, 3 żółtka, cukier,budyń waniliowy (proszek) i mąkę. SKŁADNIKI blaszka około 20x30 cm *mozna wyciąć sobie szablon o tych wymiarach, nie jest konieczne używanie blaszki. Ściągamy z ognia, dodajemy jajka i sodę- wszystko mieszamy-masa zwiększy objętość i się spieni. Powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko i mieszamy do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji. Masło w temp pokojowej miksujemy na puch i stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Zapraszam gorąco ciasto rozpływa się w ustach, jest efektowne i bardzo pyszne. CIASTO (6 spodów) 100g masła Ciasto wstawiamy na noc do lodówki, musi poleżeć kilkanaście godzin by wszystko namiękło.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smaki-katriny.blogspot.com/2018/04/ciasto-spartak-kakaowy-przekadaniec-z.html