ZŁOCISTY KURCZAK UPIECZONY W 40 MINUT

Agnieszka
Obiad
28.05.2018 6:15
ZŁOCISTY KURCZAK UPIECZONY W 40 MINUT

W pieczeniu kurczaka problem polega na tym, że piersi pieką się szybciej niż nóżki, dlatego w tradycyjnych metodach dobrze jest go obracać podczas pieczenia. Kurczak jak pizza Jest tylko jedna rzecz, która może być kłopotliwa w tym przepisie: kurczaka, podobnie jak pizzę, pieczemy w bardzo wysokiej temperaturze. Czas: godzina w tym 40 minut na pieczenie (plus 30 minut na rozgrzanie piekarnika) Krok 2 W międzyczasie wytrzyj kurczaka ręcznikiem papierowym, połóż na desce do krojenia i ostrym nożem natnij mięso między udami a korpusem i przekrój aż do stawu biodrowego, przetnij go, lub odłam nogi od korpusu. Jeśli nie jest dobrze doczyszczony to podczas pieczenia w bardzo wysokiej temperaturze zacznie dymić jak polski kibic na meczu. Krok 3 Po 30 minutach nagrzewania piekarnika, wyjmij ostrożnie nagrzaną patelnię lub formę do pieczenia i przełóż na nią kurczaka. Odstaw nieprzykrytą tuszkę na kuchenny blat na czas nagrzewania się piekarnika. Polecamy Wam podobny patent na szybkiego kurczaka KURA POD CEGŁĄ, CZYLI JAK SZYBKO UPIEC KURCZAKA Na godzinę przed wstawieniem do piekarnika wyciągnij z lodówki, żeby kurczak ogrzał się do temperatury pokojowej. Oczywiście w ogóle pieczenie w upały to średni pomysł, ale przestrzegamy tak na wszelki wypadek. Po drugie, mocno nagrzany piekarnik oddaje ciepło i w mieszkaniu może zrobić się gorąco jeśli temperatura za oknem jest wysoka. I tu uwaga: ten sposób pieczenia jest lepszy niż Test Białej Rękawiczki Perfekcyjnej Pani Domu na to czy macie czysty piekarnik. Piekarnik trzeba wcześniej nagrzać i dopiero do nagrzanego jak piec martenowski piekarnika wstawiamy kurczaka. My zjedliśmy obiad na balkonie i tam spędzaliśmy czas zatem temperatura w kuchni niespecjalnie nas obchodziła. Pieczenie też jest super proste: nie trzeba kurczaka przykrywać-odkrywać, obracać. Następnie przełóż na blaszkę do pieczenia, polej delikatnie olejem, posyp oregano i wstaw do piekarnika. Co najlepsze kurczaka nie trzeba wcześniej ani jakoś specjalnie przyprawiać, ani macerować, potrzebne są tylko dwie przyprawy: pieprz i sól. Zalej zimną wodą wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut. Dlatego jeśli chcesz wypróbować ten przepis najpierw sprawdź w jakim stanie jest Twój piekarnik. Ma sobie leżeć spokojnie i się piec na chrupko i złocisto. Złocisty kurczak jest gotowy po 40 minutach: soczysty a przy tym wspaniałe przypieczony. Rozkrajamy nogi, a potem kurczaka trzeba rozpłaszczyć, czyli docisnąć nogi do deski do krojenia. Dlatego nazwaliśmy ten patent kurczak na szpagacie:-) Liczba porcji: 3-4 Składniki: Kurczak około 1,8 kg wagi 1 kg młodych ziemniaków 1 łyżka oregano

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/zlocisty-kurczak-upieczony-w-40-minut/