Shish kebab z kurczaka i warzywne szaszłyki

Agnieszka
Obiad
21.05.2018 10:37
Shish kebab z kurczaka i warzywne szaszłyki

Liczba porcji: 2 Szaszłyk to też kebab W Polsce kebab kojarzony jest głównie ze skrawkami wołowiny ciętymi z ogromnego, obracającego się przy eklektycznym grillu kawału mięsa lub ze skrawkami kurczaka podanego z surówką w chlebku pitta. Doner kebab i shish kebab Kebab wywodzi się z Turcji, ale korzenie ma znacznie głębiej, w epoce sprzed pojawienia się w Azji Turków Osmańskich w średniowieczu. Pochodzi z Persji, gdzie niewielkie kawałki mięsa nadziewano na szpikulce, żeby szybciej je upiec (co było ważne na terenach generalnie pozbawionych drewna) i nie zatłuścić pucharu z winem :-). Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka lub dwie małe 8 dużych pieczarek 1 cukinia Kilka małych ziemniaków Garść pomidorków koktajlowych 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku Marynata 2 łyżki oliwy 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu Z kolei doner kebab pochodzi z Turcji, jest daniem znacznie młodszym, wymyślonym w XIX w. W Indonezji znany jest jako satay, a jego ślady można odnaleźć w Japonii, gdzie technika pieczenia na szpadelkach nazywa się yakitori. Nazwa pochodzi od słowa obracać, kręcić, co opisuje technikę przyrządzania mięsa, czyli powolne grillowanie z każdej strony na obracającym się ruszcie. Kluczowa w tym daniu jest marynata z soku cytryny i przypraw, w tym szafranu. Ponieważ marynata jest cytrynowa nie trzymajcie w niej kurczaka dłużej niż pół godziny, żeby kwasek nie ściął zanadto białka w mięsie. Obracający się kebab Jak widać szaszłyk to kebab, tyle że na patyku. Krok 2 W międzyczasie ziemniaki pokrój na sporej wielkości kawałki, zalej wodą i gotuj około 10 minut, aż będą miękkie ale nadal bardzo zwarte. Jeśli cenisz domowe jedzenie musisz spróbować naszego przepisu na domowy kebab – doner kebab dodajmy, bo opiekany ze wszystkich stron. W Rosji stały się bardzo modne tuż przed I wojną światową i podawane byku w eleganckich restauracjach Petersburga. Czy wiedzieliście, że szaszłyk to też kebab, tyle że na patyku:) Wspominamy o niej dlatego, że dyskutowaliśmy (eufemizm) z Agnieszką, czy danie, które Wam proponujemy to kebab, czy szaszłyk. Szaszłyki stały się bardzo popularne w krajach dawnego Bloku Wschodniego, gdzie trafiły ze Związku Radzieckiego (kto jeszcze dzisiaj pamięta tę nazwę!). Pokrój cukinię w kawałki, polej olejem, wymieszaj, posyp tymiankiem, posól i nadziej na patyki do szaszłyków. Szaszłyk jest zwykle uznawany za coś zupełnie innego: kawałki mięsa przedzielonego warzywami, upieczone najczęściej na grillu. Szczypta szafranu 2 starte ząbki czosnku 1 mała żółta cebula Sok z 2 cytryn Przygotowanie: Krok 1

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/niedziela-shish-kebab-z-kurczaka-warzywne-szaszlyki/