Drożdżówka z owocami

Krzysztof
Przepisy
16.05.2014 20:31
Drożdżówka z owocami

Przepis

Składniki:

20 dag owoców (ja użyłam mrożonych),

4 szklanki mąki pszennej,

3 jajka,

1 szklanki cukru,

1 cukier waniliowy,

1 szklanki mleka,

5 dag świeżych drożdży,

3/4 szklanki olej.

Kruszonka:

50g masła (miękkiego),

35 g cukru,

75 g mąki,

Wszystkie składniki zagnieść.

Dodatkowo:

cukier puder.

Przygotowujemy miskę, do której kolejno dajemy składniki: najpierw 2 szklanki przesianej mąki, następnie 3 jaja ubite z cukrami, potem wlewamy mleko i kruszymy drożdże, a na końcu wlewamy olej i przesiewamy pozostałą mąkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę . Po tym czasie wszystko dokładnie mieszamy (nie przejmujcie się konsystencją) i przekładamy do formy o wymiarach 37 x 25 cm. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Po tym czasie posypujemy ciasto kruszonką i owocami (mrożone owoce należy wcześniej odmrozić). Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 175°C przez 30-40 minut.

Źródło: http://delicioustitbits.blogspot.com/

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną