Pulpeciki w sosie koperkowym

Małgorzata
Obiad
09.05.2018 17:31
Pulpeciki w sosie koperkowym

Składniki

Pulpeciki

  1. 500 g mięsa wieprzowego mielonego *
  2. 1 średnia cebula
  3. 1 ząbek czosnku
  4. 1 czerstwa bułka
  5. ½ szklanki mleka
  6. 1 jajko
  7. pieprz czarny
  8. sól

Pozostałe składniki

  1. 3 łyżki mąki pszennej
  2. olej do smażenia

Sos

  1. 600 ml bulionu mięsnego
  2. 2 średnie marchewki
  3. 1 pietruszka
  4. 1 pęczek świeżego koperku
  5. 1-2 łyżki mąki pszennej
  6. pieprz czarny
  7. sól

Przepis

  1. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na bok. Do miski przekładamy mięso, dodajemy starta na drobnych oczkach cebulę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Na koniec dodajemy odciśniętą bułkę. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników. Z tak przygotowanego mięsa formujemy niewielkie pulpeciki i obtaczamy każdy w mące. Podsmażamy krótko na oleju.
  2. Do bulionu dodajemy starte na tarce warzywa i gotujemy około 10 minut. Dodajemy przesmażone pulpeciki i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Mąkę rozprowadzamy w ⅓ szklanki zimnej wody i dodajemy do bulionu. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany.
  3. Pulpeciki najlepiej smakują w towarzystwie klasycznych tłuczonych ziemniaków i buraczków. Świetnie sprawdzi się również kasza.
  4. * używam dobrej jakości mięsa z szynki wieprzowej
  5. http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/pulpeciki-w-sosie-koperkowym/
Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną