Tarta pigwowa

Monika
Ciasta
09.05.2018 13:17
Tarta pigwowa

Składniki na krem: 250 ml mleka 55 g brązowego cukru 1 laska wanilii 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 40 g mąki kukurydzianej 2 żółtka Składniki na bezę: 2 białka 1 szczypta soli 75 g cukru Gdy białka zaczynają się pienić dodajemy stopniowo cukier (każdą kolejną porcję dodajemy po rozpuszczeniu w pianie poprzedniej) i ubijamy do momentu kiedy masa jest sztywna i błyszcząca (nie powinna spływać z widełek miksera). I tak po kilkunastu próbach zakończonych to lepiej to gorzej, doszłam w końcu do ostatecznej formy smakowej i wizualnej tegoż deseru 🙂 Składniki na ciasto: 235 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru 1 łyżka likieru pomarańczowego Gdy ciasto się schłodzi i odpocznie, pieczemy je w temp. 180°C przez ok. 20 min, lub do momentu kiedy będzie miało złoty kolor. W tym czasie kiedy krem się podgrzewa, niech nam nawet nie przychodzi do głowy, żeby odchodzić od kuchenki 😉 Zapiekamy tartę przez ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 180°C, do momentu aż beza zacznie się rumienić z wierzchu. Dodatkowo: mus, konfitura lub dżem z pigwy Przygotowanie: Zaczynamy pracę od przygotowania kruchego ciasta, jednak zanim się za to zabierzemy należy pamiętać, że masło powinno być zimne. Gdy korzystamy z dość rzadkiego musu/dżemu/konfitury, wcześniej lepiej jest go/ją odparować, żeby kruche ciasto nie rozmiękło od nadmiaru wody. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier, ziarenka wyskrobane z laski wanilii, skórkę otartą z cytryny i mąkę kukurydzianą. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy je w blaszce. Chodziła za mną ta tarta i nie dawała mi spokoju, zwłaszcza że nie mogłam z nią wcześniej dojść do porozumienia. Gdyby jakimś cudem pojawiły się w kremie grudki, wówczas przecieramy je przez “gęste sito. Możemy ją po prostu wygładzić, lub pobawić się i zrobić na niej jakieś wzorki 😉 Przesypujemy część ciasta na dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm (nie trzeba jej dodatkowo smarować masłem). Na koniec wyrównujemy wysokość boku, dociskając ciasto z góry. Staramy się to jednak robić szybko, żeby zbytnio nie ogrzać masła. W przeciwnym razie grudki mamy jak w banku. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy masło pokrojone w kostkę i likier.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotowac.com.pl/tarta-pigwowa/