Środa: Risi e bisi, czyli ryż z groszkiem i pesto

Agnieszka
Obiad
09.05.2018 10:14
Środa: Risi e bisi, czyli ryż z groszkiem i pesto

Podajemy dwa sposoby zrobienia ryżu z groszkiem: zupełnie prawie nie wymagający zachodu, dla zapracowanych i tych którzy nie mają czasu oraz przepis dla mniej leniwych:) Wystarczy przelać go wrzątkiem, chwilę potrzymać w gorące wodzie, albo po prostu wymieszać z gorącym ryżem, jak to jest w naszym przepisie. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oliwy, wysyp na nią ryż i smaż mieszając aż ziarenka zrobią się szkliste. Ryż z pesto i groszkiem, czyli risi e bisi – tradycyjne weneckie danie, lekko przekręcone, niesamowicie smaczne i proste. Wtedy zalej ryż niepełną szklanką bulionu i gotuj na średnim ogniu aż ryż wchłonie wilgoć. Wenecjanie gotują w bulionie ryż arborio z zielonym groszkiem i panchettą. Szklanka groszku Pęczek pietruszki 1/2 szklanki tartego parmezanu plus kilka łyżek do dekoracji 1/3 szklanki oliwy 2 ząbki czosnku 3 łyżki soku z cytryny Krok 2 W międzyczasie przygotuj pesto: zmiksuj pietruszkę z cytryną, oliwą, parmezanem i czosnkiem. Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Krok 1 Dokładnie opłucz ryż: wsyp ryż do rondla, zalej zimną wodą, odcedź. Wersja dla mniej leniwych:) Krok 1 Kilkakrotnie przepłucz ryż w zimnej wodzie. Danie inspirowane jest tym przepisem na orzo z groszkiem i pesto. Liczba porcji: 2 solidne Mrożony groszek jak ze strączka 25 kwietnia, w dzień św. Marka, Następnie zalej ryż szklanką wina, podkręć temperaturę, zagotuj wino i gotuj aż odparuje. Z pietruszkowym, kremowym pesto i słodkim groszkiem, ale za to bez kalorycznej panchetty i bulionu. Znowu odczekaj aż płyn wniknie w ryż. Mniej kaloryczna wersja Nasza wersja risi e bisi mocno odstaje od oryginału, ale jest zdrowsza i, naszym zdaniem (niech nas Wenecjanie przeklną!), smaczniejsza.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/sroda-risi-e-bisi-czyli-ryz-z-groszkiem-pesto/