Bułki pszenne na maślance

Monika
Śniadania
29.04.2018 16:05
Bułki pszenne na maślance

Składniki: * 600 g mąki tortowej * opakowanie suchych drożdży * szklanka maślanki 250 ml * niepełna szklanka ciepłej wody 200 ml * 2 łyżeczki cukru * 2 łyżeczki soli * 2 łyżki oleju * 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia * jajko * mak, słonecznik, siemię lniane Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól, cukier oraz proszek do pieczenia. Po tym czasie smarujemy każdą bułkę rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem, słonecznikiem i siemieniem lnianym ( u mnie 4 z makiem, 4 ze słonecznikiem i 4 z siemieniem). Blaszkę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia a na nim z przygotowanego ciasta formuje bułeczki okrągłe lub podłużne. Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału na YouTube: Następnie zostawiam surowe bułeczki na kolejne pół godziny na blaszce do wyrośnięcia. Ciasto bardzo szybko się wyrabia - z łatwością odchodzi od ręki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneeprzygody.blogspot.com/2018/03/bueczki-na-maslance.html