Rolada truskawkowa

Krzysztof
Przepisy
13.05.2014 7:10
Rolada truskawkowa

Przepis

Biszkopt:

3 jaja

3 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki drobnego cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

16 g cukru wanilinowego lub cukier puder

Nadzienie:

350 g twarożku (zmielonego lub śmietankowego)

3 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki żelatyny

1/4 szklanki wody

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub opakowanie cukru wanilinowego

1 1/2 szklanki truskawek

cukier puder do posypania

Białka ubić na sztywną pianę. Dosypać cukier i dalej ubijać, dodajć kolejna żółtka. Na koniec wsypać mąki przesiane z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do blachy o wymiarach ok.26x35 cm (standardowa duża blacha) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec ok. 8 minut w 190 stopniach, aż wierzch się zezłoci.

W międzyczasie przygotować lnianą ściereczkę i posypać ją cukrem wanilinowym lub oprószyć cukrem pudrem. Po wyjęciu ciasta z piekarnika delikatnie wykładamy je spodem na ściereczkę i zdejmujemy z wierzchu papier. Teraz najważniejsza częśc, czyli rolujemy razem ze ściereczką i tak zostawiamy do wystygnięcia.

Na nadzienie ucieramu twarożek z jogurtem, cukrem i wanilią. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i zostawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia (nie zagotowując!) i powoli łączymy z kremem serowym. Ja podzieliłam go po tym na dwie części: do jednej dodałam szklankę truskawek zmiksowanych na puree, a drugą zostawiłam w spokoju.Czekamy, aż krem zacznie tężeć.

Ostudzony biszkopt rozwijamy i smarujemy kremem. Na krem bez puree położyłam pokrojoną resztę truskawek. Zwijamy i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem, żeby tak jakoś łyso nie było.

Źródło: http://ciasteczkowepotwory.blox.pl/

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną