Pesto z czosnku niedźwiedziego

Zuzanna
Obiad
26.04.2018 10:21
Pesto z czosnku niedźwiedziego

Składniki (2-3 porcje): - 50 g liści czosnku niedźwiedziego - 30 g orzeszków piniowych (można zastąpić pestkami słonecznika) - 2 łyżeczki płatków drożdżowych (można zastąpić parmezanem lub pominąć) - sok z cytryny - tłoczony na zimno olej rydzowy lub rzepakowy (użyłam oleju rydzowego Green Spoon) - sól, pieprz Do tej pory w swojej kuchni używałam czosnku jedynie w wersji suszonej, zresztą z bardzo prostego powodu - Zbieranie go w lesie na własną rękę też nie jest najlepszym pomysłem, ponieważ jest to roślina chroniona, a ponadto podobna do trującej konwalii majowej. Podawać z makaronem, jako dodatek do ziemniaków, kaszy lub po prostu jako smarowidło do kanapek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zielononacodzien.blogspot.com/2018/04/pesto-z-czosnku-niedzwiedziego.html