KLUSKI Z RICOTTY I PARMEZANU ZE SZPARAGAMI

Obiad
23.04.2018 7:31
KLUSKI Z RICOTTY I PARMEZANU ZE SZPARAGAMI

Serves: 3 Ingredients Kluski; opakowanie ricotty 250 g 100 g parmezanu (tarty na drobnych oczkach) ⅓ szklanki maki (plus więcej do podsypywania) 1 jajko sól, pieprz SOS pęczek szparagów, 1 duży ząbek czosnku (albo dwa małe) 3 łyżki masła 1 i ½ szklanki wywaru warzywnego 1 łyżeczka soku z cytryny kilkanaście małych listków bazylii sól, pieprz do smaku parmezan do posypania Instructions Ricottę odsączyć z płynu, przełożyć do miski, dodać parmezan i jajko i dobrze wszystko wymieszać. ale przynajmniej plus jest taki, że będę mogła nadgonić ze szparagami:) 5.0 from 1 reviews Kluski z ricotty i parmezanu ze szparagami Drukuj Prep time 20 min Cook time 20 min Total time 40 min Lekkie kluski z przewagą ricotty i parmezanu, z niedużą ilością mąki w pysznym maślanym sosie ze szparagami Author: www.cookingforemily.pl NA dużej patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać pokrojony czosnek i chwilę podsmażyć, następnie wlać wywar warzywny, poczekać aż się zagotuje, dodać resztę masła, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Konsystencja ciasta to kwestia wyczucia, i zależy od różnych czynników (mokrość ricotty, wielkość jajka) jeżeli jest zbyt rzadkie można dosypać trochę mąki ale z mąką trzeba bardzo uważać, żeby kluski nie były twarde. Przedwczoraj usłyszałam na straganie z warzywami jak sprzedawca mówił do kupującego przede mną – trzeba brać szparagi bo jeszcze dwa tygodnie i się skończą. Wrzucić do wrzątku i gotować przez ok 5 minut, wyjąć z wody i przelać zimną wodą, następnie pokroić na 4-5 cm kawałki. Powstały więc kluski z ricotty i parmezanu pływające ze szparagami w rosołkowo-maślanym sosie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cookingforemily.pl/2017/06/kluski-z-ricotty-i-parmezanu-ze-szparagami/