Mazurki orzechowo-czekoladowe z żurawiną

Ciasta
29.03.2018 20:59
Mazurki orzechowo-czekoladowe z żurawiną

Mazurki orzechowo-czekoladowe z żurawiną składniki na 6 sztuk: spód: - 200 g mielonych orzechów laskowych - 1 jajko - 20 g suszonej żurawiny - 40 g masła - 2 łyżki ksylitolu - 0,5 łyżeczki sody wypełnienie mazurka: - 4 łyżki suszonej żurawiny - 1 łyżeczka wody - sok z cytryny do smaku do dekoracji: - migdały w płatkach - żurawina suszona Wykonanie: Żurawinę drobno siekamy. Ponieważ w moim domu mazurek pojawia się raczej symbolicznie, bo bez mazurka nie ma święconki, to też nigdy nie robię ich zbyt dużo. Przeważnie są to pojedyncze mini-mazurki lub jeden lecz niewielki, taki w sam raz na 6-8 porcji. W tym roku przygotowałam 6 małych mazurków wykorzystując foremni do mini-tart. Jak dla mnie sam fakt odrzucenia czy wymiany tych dwóch składników sprawia, że przepis jest godzien uwagi. W zasadzie nic wyszukanego, żadnych fajerwerków, jednak bez tradycyjnego cukru czy białej mąki. W sumie to żałuje, że nie ma ich więcej. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem orzechowym i miodem. Foremki wyklejamy na dnie i po bokach, robimy to palcami bez wałkowania ciasta. Po upieczeniu ściągamy papier z obciążeniem, a spody mazurków pozostawiamy do wystygnięcia. Do każdej foremki kładziemy na ciasto kawałek papieru do pieczenia, a następnie obciążamy np. suchym grochem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przysmakikarolki.blogspot.com/2018/03/mazurki-orzechowo-czekoladowe-z-zurawina.html