Lekki majonez z fasoli

Małgorzata
Fit
29.03.2018 19:16
Lekki majonez z fasoli

Składniki: na 1 średni słoik majonezu (380 g) - 100 g suchej białej fasoli - 2 łyżeczki musztardy (20 g) - 2 łyżki soku z cytryny (20 g) - 4 łyżki oleju rzepakowego (40 g) - ⅓ łyżeczki soli (2 g) - pieprz do smaku - około 6 łyżek wody po gotowaniu fasoli (60 g) Wykonanie: - Fasolę namoczyć przez około 8-12 godzin. Można w tym przepisie zamienić 6 łyżek wody na dodatkowe 6 łyżek oleju w wersji powiedzmy pełnotłustej – wtedy będziemy mieli około 81 kcal w 1 łyżce – nadal mniej niż w tradycyjnym majonezie. Warto zwrócić uwagę na skład – jeżeli jest produkowany z oleju rzepakowego, to taki majonez jest dobrym źródłem korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3. Natomiast zawarty w majonezie cholesterol pochodzi z żółtek jaj i zgodnie z najnowszymi wynikami badań nie powoduje on wzrostu stężenia cholesterolu we krwi. Świetnym tego przykładem jest smalec z fasoli, który idealnie naśladuje prawdziwy smalec, a jest od niego o wiele, wiele zdrowszy. Wartości odżywcze: |Produkt||Energia [kcal]||Białko [g]||Tłuszcze [g]||Tłuszcze nasycone [g]||Węglowodany [g]||Cukry [g]||Błonnik [g]| |1 łyżka tradycyjnego majonezu (25 g)||179||0,3||19,8||1,4||0,7||0,7||0| |1 łyżka majonezu z fasoli (25 g)||45||1,5||2,8||0,2||4,4||0,7||1,1| Majonez z fasoli jest też rozwiązaniem dla osób uczulonych na jajka. Lekki majonez z fasoli Lubię sięgać po przepisy z kuchni wegańskiej. Tego majonezu z fasoli można zjeść 4 razy więcej dostarczając sobie tyle samo kalorii.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://malgorzatarusek.pl/lekki-majonez-z-fasoli/