Hamanki-rogaliki

Beata
Ciasta
29.03.2018 0:03
Hamanki-rogaliki

Ciasto 500 g mąki 250 g margaryny 50 g świeżych drożdży 12 łyżek mleka ciepłego 5 łyżek cukru Pokroić kwadraty 5cm x 5cm. Połowę każdego kwadratu po przekątnej posmarować marmoladą. Drożdże pokruszyć do kubeczka i zalać ciepłym mlekiem, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Na stolnicę wsypać mąkę, cukier i dodać pokrojoną w kostkę margarynę. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie rozwałkować z ciasta prostokąt o grubości 0,5 cm. wszystko posiekać nożem, dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto aż będzie gładkie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą lekko rumiane.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2018/03/hamanki-rogaliki.html

smak i uczucie

Beata