,,WIELKANOCNY ŻUREK W CHLEBIE NA DOMOWYM ZAKWASIE'' IDEALNY NA WIELKANOCNE ŚNIADANIE!

Agnieszka
Wielkanoc
28.03.2018 12:12
,,WIELKANOCNY ŻUREK W CHLEBIE NA DOMOWYM ZAKWASIE'' IDEALNY NA WIELKANOCNE ŚNIADANIE!

Składniki na zakwas: 350 g mąki razowej skórka razowego chleba 1 l wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego Składniki: 100 g boczku 100 g kiełbasy Zakwas przygotowany wcześniej 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej z włoszczyzny) 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 duża cebula 3 suszone borowiki 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartego chrzanu 5 łyżek śmietany 30% 4 jajka sól, pieprz Smażymy na patelni, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż składniki ładnie się zrumienią. Sposób przygotowania zakwasu na żur: Do dużego garnka wsypujemy mąkę i zalewamy ją taką ilością wrzącej wody, aż uzyskamy gładką masę. Żurek w chlebie wygląda bardzo atrakcyjnie i może sam w sobie stanowić ozdobę wielkanocnego stołu! Odstawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce. W tym czasie gotujemy jajka na twardo. Dodajemy 3 ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Na początek jedynie połowę, żeby żurek nie wyszedł zbyt kwaśny. Pamiętajmy o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować 4 łyżkami gorącego żuru, a dopiero potem wlewamy do garnka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 3 min. Sposób przygotowania żurku: Chudy boczek i kiełbasę kroimy w kostkę lub plastry.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://podrozwkulinaria.pl/wielkanocny-zurek-w-chlebie/