MIGRENA – zwróć uwagę na to co jesz!

Krzysztof
Zdrowie
27.03.2018 18:47
MIGRENA – zwróć uwagę na to co jesz!

Migrena to nie to samo co zwykły ból głowy.

Podczas migreny ból jest bardzo intensywny i promieniuje.

Dodatkowo powoduje mdłości, wymioty, czasami omdlenia, zaburzenia widzenia, a także problemy z równowagą.

Niektórzy z nas mają bóle migrenowe trwające nawet 2-3 dni bez przerwy!

Nic więc dziwnego, że tonący brzytwy się chwyta i próbuje różnych środków czasami nawet bardzo dziwnych, aby sobie pomóc.

Chociaż nie do końca wiadomo co jest bezpośrednią przyczyną migreny to coraz więcej dowodów wskazuje na to, że częstość występowania bólów migrenowych jest uzależniona od naszej diety.

Dzisiaj zaprezentujemy co należy jeść, a czego należy unikać, aby bóle migrenowe nie pojawiały się za często.

Zdjęcie MIGRENA – zwróć uwagę na to co jesz! #1
fot. shutterstock


CZEGO NALEŻY UNIKAĆ?

Można określić pewną grupę produktów które sprzyjają atakom migreny.

SŁODZIKI – sztuczne słodziki otwierają naszą listę. Na czele słodzików oczywiście najbardziej popularny aspartam. O jego szkodliwości pisaliśmy już wielokrotnie.

ALKOHOL – zwiera związki fenolowe, a także powoduje odwodnienie. To sprzyja atakom migreny.

ŻYWNOŚĆ PRZETWORZONA – zawiera pełno chemicznych dodatków w tym glutaminian sodu, który jest chyba najgorszy ze wszystkich.

Zdjęcie MIGRENA – zwróć uwagę na to co jesz! #2
fot. shutterstock


WĘDLINY – zawierają sporo konserwantów – azotanów. Wędliny mogą uwalniać tlenek azotu we krwi co przekłada się na rozszerzanie się naczyń krwionośnych w mózgu.

POKARMY TŁUSTE – produkty ciężkostrawne i tłuste mogą powodować bóle migrenowe.

Zbyt wysoki poziom tłuszczów we krwi przyczynia się do zwiększenia podatności płytek krwi na zlepianie się. Ma także wpływ na stężenie prostaglandyn czyli substancji które wywołują stany zapalne.


CO NALEŻY SPOŻYWAĆ?

TŁUSTE RYBY – warto regularnie spożywać ryby takie jak makrela, pstrąg, halibut czy łosoś.

Są one bardzo bogatym źródłem kwasów omega-3.

Na Uniwersytecie w Cincinnati przeprowadzono badania które wykazały, że u osób przyjmujących suplementy omega-3, już po kilku tygodniach zmniejszyła się częstotliwość ataków migreny.

KOFEINA – kofeina to popularny środek który zwalcza ból. Zauważcie, że sporo preparatów przeciwbólowych dostępnych na rynku zawiera także kofeinę.

Ma ona właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Jeżeli dopadnie Cię ból głowy to wypij filiżankę czarnej kawy z dodatkiem soku z cytryny.

Jeżeli nie odpowiada Ci smak kawy i po prostu jej nie pijesz to możesz sobie pomóc pijąc inne napoje które zawierają kofeinę.

Do tych najbardziej popularnych zaliczamy herbatę oraz yerba mate.

Zdjęcie MIGRENA – zwróć uwagę na to co jesz! #3
fot. shutterstock


ORZECHY I NASIONA – warto regularnie spożywać orzechy i nasiona np. jak forma zdrowej przekąski.

Wszystkie nasiona i orzechy są bardzo bogate w magnez, a jego niedobór ma często związek z pojawiającym się bólem głowy.

Warto także zacząć spożywać warzywa które są bogatym źródłem tego pierwiastka.

Komosa ryżowa, brokuły, pomidory czy warzywa liściaste będą idealne.

JAJKA – zawierają witaminę B2 czyli ryboflawinę, a ta odgrywa kluczową rolę jeżeli chodzi o zapobieganie bólom głowy.

Pamiętaj, że dwa jajka to ok 25 % dziennego zapotrzebowania na witaminę B2.

Dodatkowo jajka są dobrym źródłem witaminy B12 i witaminy D, których niedobór również prowadzi do częstszych ataków bólów migrenowych.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną