Pizza Margherita

Anna
Obiad
26.03.2018 18:01
Pizza Margherita

Składniki: 150 ml ciepłej wody 1½ łyżeczki cukru 15 g świeżych drożdży 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek 1 puszka pomidorów lub 5 świeżych sól, pieprz ½ łyżeczki suszonego oregano pęczek świeżej bazylii mozzarella czosnek pomidorki koktajlowe Pod koniec pieczenia na górę pizzy możemy dodać pokrojone na połowę pomidorki koktajlowe i przez chwilę zapiec. Po wyjęciu pizzy z piekarnika możemy jeszcze dodać na górę pizzy świeże liście bazylii. Mieszamy oraz dodajemy sól oraz 1 łyżkę oliwy z oliwek. Do rondelka wrzucamy pomidory z puszki lub pokrojone w kostkę i obrane ze skórki świeże pomidory. Pizza ta składa się tylko z trzech podstawowych składników: ciasto, sos pomidorowy oraz ser. Sposób przygotowania: Na początku drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy ½ łyżeczki cukru. Dodajemy do tego 1 łyżkę oliwy z oliwek, odrobinę posiekanego czosnku i sól. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką oraz odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Pieczemy do czasu, aż ser się nie roztopi oraz boki pizzy będą lekko zarumienione. Na stolnicy usypujemy kopczyk z przesianej mąki. Blachę do pizzy lub blachę piekarnikową smarujemy odrobiną oliwy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://foodmagazine.pl/pizza-margherita/