Sernik z brzoskwiniami

Krzysztof
Przepisy
06.05.2014 16:06
Sernik z brzoskwiniami

Przepis

Składniki:

ciasto:

3 szklanki mąki

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

3 łyżki cukru pudru

250 g zimnego masła

5 żółtek

masa serowa:

600 g twarogu trzykrotnie mielonego

70 g miękkiego masła

½ szklanki drobnego cukru

2 jajka

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (lub mały budyń)

piana:

5 białek

¾ szklanki drobnego cukru

i jeszcze:

2 duże puszki brzoskwiń

Sposób przygotowania:

Najpierw ciasto. Mąkę przesiewam do miski, mieszam z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Masło kroję w kostkę, dodaję do suchych składników i siekam nożem lub rozcieram palcami na małe kawałeczki. Dodaje żółtka i szybko zagniatam ciasto. Dzielę na dwie nierówne części. Mniejszy kawałek owijam w folię i chowam do zamrażarki, większą częścią ciasta wylepiam prostokątną blachę o wymiarach 24x32 cm i wstawiam do lodówki.

Brzoskwinie odsączam na sicie, kroję na ćwiartki lub mniejsze części.

Teraz masa serowa. Miękkie masło ucieram z cukrem, dodaję jajka, potem stopniowo twaróg i mąkę ziemniaczaną lub budyń. Miksuję.

Masy można zrobić więcej – ja po prostu akurat kupiłam trzy dwustugramowe kostki twarogu.

Ubijam pianę z białek, pod koniec ubijania wsypuje stopniowo cukier.

Na schłodzone ciasto wykładam masę serową, na całej powierzchni układam brzoskwinie, wykładam pianę. Na wierzch ścieram na tarce o grubych oczkach wyjęte z zamrażalnika ciasto.

Piekę około godziny w 180 stopniach.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną