Śniadanie mistrzów: jajka zapiekane w szynce + pomidorki na ciepło z serem roquefort

Marta
Śniadania
13.03.2018 21:52
Śniadanie mistrzów: jajka zapiekane w szynce + pomidorki na ciepło z serem roquefort

Pomidorki koktajlowe/ papryczkowe - w każdym razie któreś z małych odmian, tyle, by wypełnić kokilki - Ser roquefort - lub inny, na który mamy ochotę - Sól, pieprz grubo mielony - odrobina masła - Na jajka i pomidory można dać szczypiorek, lub jak u mnie - bazylię Potrzebna będzie również blacha do mufiinek lub kokilki. Można dać dowolny ser (ja przepadam za śmierdziuchami, więc z wiadomych przyczyna znalazł się u mnie taki, a nie inny), jeżeli wolicie łagodniejsze smaki, możecie dać zwykłą mozzarellę, feta też się sprawdzi. Wszystko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy do momentu, aż białka się zetną, a żółtka jeszcze będą płynne, lub przynajmniej półpłynne :)a ser na pomidorkach zacznie się rozpuszczać. Nie odchodźmy za daleko od piekarnika, bo tylko jedna chwila decyduje o tym, że będziemy mieć jaja na twardo, a pomidory puszczą wodę :) Jajka - ilość w zależności od apetytu i ilości osób - Plastry szynki - tyle ile jajek, u mnie Szwardzwaldzka, ale prosciutto, serrano i inne cieniutko pokrojone się świetnie sprawdzą - Jeżeli rano okaże się, że sera nie ma w lodówce - wystarczy zwykła oliwa, zioła i tak dalej i tak dalej. Pomidorki kroimy na połówki, układamy warstwami: pomidorki, pokryszony ser, pomidorki, ser.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cookandlov.blogspot.com/2018/03/sniadanie-mistrzow-jajka-zapiekane-w.html