Szarpany kurczak BBQ (4 składniki)

Wilk
Obiad
09.03.2018 18:39
Szarpany kurczak BBQ (4 składniki)

Szarpany kurczak BBQ Drukuj przepis Składniki ► mięso z kurczaka – podsmażona pierś, mięso z rosołu, kawałki pieczonego kurczaka [ok. 500 g] ► ketchup [pół szklanki] ► miód [1 łyżeczka] ► ocet jabłkowy lub winny/ sok z cytryny [1 łyżeczka] Przygotowanie Do tego przepisu można użyć dowolnego mięsa z kurczaka, które da się poszarpać – może to być grillowana pierś, resztki kurczaka z grilla, mięso z rosołu, mięso pieczone z udek czy pałek. Dodatkowo: ► woda [pół szklanki] ► papryka wędzona [1 łyżeczka] ► chili [pół lub 1 łyżeczka] ► sól [do smaku] Jeśli nie mam żadnego mięsa do wykorzystania, kupuję 500 g piersi, kroję na kawałki i przesmażam na łyżeczce oleju z solą i pieprzem, a potem rozszarpuję za pomocą dwóch widelców. To idealny pomysł na wykorzystanie resztek drobiowego mięsa – z rosołu, części pieczonego kurczaka czy grillowanej piersi. Świetnie smakuje w bułce lub tortilli, jest pyszne z białym ryżem lub jako nadzienie do pieczonego ziemniaka. W trakcie gotowania można spróbować i doprawić do smaku – dodać więcej chili, miodu, octu lub soli.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2018/03/szarpany-kurczak-bbq-4-skladniki.html