Wielkanocne ptasie mleczko

Wiesław
Ciasta
09.03.2018 17:46
Wielkanocne ptasie mleczko

dobrze schłodzone Składniki: 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka agrestowa 1 galaretka pomarańczowa 600 ml wrzątku 2 x 500 ml śmietanki 30% herbatniki (około 40 szt.) polewa: 100 g masła 6 łyżek cukru 5 łyżek kakao 4 łyżki mleka 1 łyżka mleka w proszku polewa: Wiśniową i agrestową galaretkę, rozpuszczamy oddzielnie w 150 ml wrzątku, a galaretkę pomarańczową w 300 ml wrzątku. Na lekko stężałej warstwie agrestowej układamy herbatniki (pianka agrestowa musi być na tyle stężała, aby herbatniki się przykleiły, ale nie utonęły w masie). Na zastygniętą warstwę wiśniową wylewamy zimną galaretkę pomarańczową i odstawiamy do stężenia. Piankę agrestową wykładamy na zastygniętą galaretkę pomarańczową i odstawiamy do stężenia. Delikatne i lekkie ciasto na bazie kremówki i galaretek, znakomicie sprawdzi się na wielkanocnym stole. 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obzarciuch.pl/2018/03/wielkanocne-ptasie-mleczko.html