Lodowy tort snickers

Bernadeta
Ciasta
08.03.2018 17:34
Lodowy tort snickers

Tort lodowy brownie snickers brownie: - 1 i 1/2 szklanki oleju roślinnego - 2 szklanki cukru - 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 6 jajek - 1 i 1/2 szklanki mąki - 1 szklanka kakao - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Jacobs Crema Gold - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki soli - 1/4 szklanki mleka - 600 g sera twarogowego na sernik - 2 łyżki cukru - 1/2 szklanki masła orzechowego - 400 ml śmietany kremówki - sos czekoladowy (można użyć gotowego) - sos karmelowy (można użyć gotowego) - batoniki orzechowo-karmelowe mini posiekane - 1 szklanka wody - 1/2 szklanki miodu - 1/2 szklanki cukru - 3/4 szklanki kakao - 60 g czekolady gorzkiej - 200 g cukru - 4 łyżki wody - 80 g masła - 120 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% Brownie. Ciasto zgodnie z tym opisem autorki przepisu powinno być to lodowe i jak na oryginale pięknie się kroić, niestety mimo wielu chęci tak nie było. Ciasto zrobiłam wczoraj na przyjęcie urodzinowe córki, zachwyciło, smakowało, tym bardziej że 15-latki nie musza się jeszcze martwic, że idzie im w biodra. Ilość serka jakie proponuje jest zaledwie 226 g co przy wielkości brownie jakie wyrosło było zbyt małą ilością i masa mi prawie zniknęła, dlatego zwiększyłam ją do 600 g. W przepisie użyto jakiejś specjalnej mrożonej śmietany i gęstego serka kremowego, nasza śmietana kremówka i serki twarogowe takiej konsystencji nie dały i mimo siedzenia 4 h w zamrażalniku szybko ciasto odtajało. Usunąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia na około 10 minut, a następnie wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia na kratce. Autorka używa brownie gotowego, ja wykorzystałam przepis na brownie z tego jej ciasta. Pierwsze kawałki kroiły się ładnie, drugie już były miękkie, co widać na zdjęciu bo to był ostatni kawałek jaki został po rozdzieleniu ciasta gościom. Na średnim gazie skameralizować cukier na złoty kolor. Gdy cukier będzie miał złoty kolor zdjąć z ognia i dodać masło, szybko wymieszać trzepaczką. Zapraszam mimo to do eksperymentowania z tym ciastem, może wam się uda stworzyć prawdziwe lodowe cudo. Na dno włożyć jedno brownie. Wstawić na min 2 h do zamrażalnika. Wstawić na min 2 h do zamrażalnika. Połączenie brownie, masy serowo-śmietanowej, masła orzechowego, czekolady, karmelu i batoników, a wszystko lekko zmrożone. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę, ponownie wymieszać do rozpuszczenia i jednolitej aksamitnej konsystencji. Sos czekoladowy: Wlać do rondelka wodę, dodać następnie cukier, miód i kakao. Będzie dość rzadki, ale gdy całkowicie wystygnie zrobi się gęsty i będzie gotowy do używania. 2 tortownice 24 cm dno i boki wyłożyć papierem do pieczenia. Dodać jajka i wymieszać, aż dobrze się połączą. Sos karmelowy: Cukier wsypać do garnka z grubym dnem. Gotować na średnim ogniu doprowadzając do wrzenia (cały czas mieszając).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2014/04/tort-lodowy-brownie-snickers.html
Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernadeta