Rolada ziemniaczana z mięsem, serem i szpinakiem

Malgorzata
Obiad
02.03.2018 9:37
Rolada ziemniaczana z mięsem, serem i szpinakiem

English version Cheesy potato roll with meat and spinach (8 servings) Ingredients: 6 potatoes, peeled and thinly sliced (3 mm) 2 cups grated parmesan cheese 3 teaspoons salt 4 tablespoons vegetable oil 1 onion, diced 450 g ground beef 1 can x 400 g diced tomato 4 tablespoons fresh parsley, chopped 1 teaspoon paprika 400 g baby spinach 2 cloves garlic, minced 1 cup ricotta cheese 1 cup shredded mozzarella cheese Preparation: On a parchment paper-lined baking sheet, sprinkle half of the Parmesan cheese and spread until it is evenly covering the parchment paper. Składniki: 6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie (3 mm) plasterki 2 szklanki startego parmezanu 3 łyżeczki soli 4 łyżki oleju roślinnego 1 cebula, pokrojona w kostkę 450 g mielonej wołowiny 1 puszka x 400 g krojonych pomidorów 4 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki 1 łyżeczka mielonej papryki 400 g szpinaku baby 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 szklanka sera ricotta 1 szklanka startej mozzarelli Przygotowanie: Posyp całość resztą parmezanu, dopraw 1 łyżeczką soli i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC na 30 minut, aż ziemniaki zmiękną i zarumienią się na brzegach. In a large pan heat 2 tablespoons of oil over medium heat, add the spinach, cook until wilted and stir in 1 teaspoon of salt and the garlic. W dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj szpinak, podsmażaj do zwiędnięcia, po czym wmieszaj 1 łyżeczkę soli i czosnek. W głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oleju, włóż cebulę i smaż do ładnego skarmelizowania, przez około 15 minut. Wmieszaj pomidory, 3 łyżki natki pietruszki, paprykę, 1 łyżeczkę soli i dużą szczyptę pieprzu, wymieszaj i smaż aż mięso się zarumieni. Następnie ułóż na niej plasterki ziemniaków tak by nachodziły na siebie w 1/3 wysokości i szerokości, i w taki sposób pokryły całą blaszkę. Zawiń całość w luźną roladę (tak by składniki nie wypadały z końca rolady) i włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika na 15 minut. Mix in the tomatoes, 3 tablespoons of parsley, paprika, 1 teaspoon of salt, and pepper, stir and cook until the beef is browned and cooked through. W pierwszy wolniejszy weekend zabrałam się do dzieła i powstała przepyszna rolada z ziemniaków zapieczonych w parmezanie, nadziana sosem mięsnym, śmietankowym szpinakiem i dużą ilością mozzarelli – obłęd! Season with 1 teaspoon of salt and bake in the preheated to 180 oC oven for 30 minutes, until golden and the potatoes are flexible and slightly crispy on the edges. In a deep pan heat 2 tablespoons of oil over medium heat, add the onions, and cook until caramelized, about 15 minutes. Wyłóż szpinak równomierną warstwą na ziemniakach, na szpinak wyłóż równomiernie mięso i posyp całość mozzarellą.