Leniwe ruskie (6 składników)

Wilk
Dania mączne
01.03.2018 20:19
Leniwe ruskie (6 składników)

Opcja idealna na szybki, bezmięsny obiad, dla miłośników pierogów ruskich pozycja wręcz obowiązkowa! Leniwe ruskie Drukuj przepis Składniki ► ziemniaki [ok. 500 g] ► twaróg (dowolny) [250 g] ► cebula [1 duża lub 2 małe] ► jajko [1 sztuka] ► mąka pszenna lub ryżowa [3 łyżki] ► olej [1 łyżka] Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju (ja pod koniec smażenia lubię ją polać odrobiną wody, aby się skarmelizowała, ale nie jest to konieczne :)) Do ziemniaków i twarogu dodać cebulkę, jajko, mąkę i przyprawy. Ten przepis to mistrzostwo świata, pierogi ruskie w kilka chwil, zwłaszcza jeśli macie na podorędziu ziemniaki z wczorajszego obiadu. Wyłożyć na blat podsypany mąką, podzielić na 4 części, z każdej uformować wałeczek, delikatnie rozpłaszczyć dłonią i wykroić kopytka/leniwe. Z drugiej strony, nic mnie tak nie smuci jak 3 godziny stania przy blacie, zawijania, nakładania, zagniatania no i oczywiście zmywania po wszystkim. Oczywiście (jak to ja) pozmieniałam proporcję pod swój smak i przetestowałam też opcję dla bezglutenowców (mąka ziemniaczana w tym przepisie średnio mi podchodzi). Uwielbiam przepisy tej Pani i uważam, że to jeden z najbardziej wartościowych blogów kulinarnych w (nie tylko polskiej) blogosferze. Kluseczki gotować w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty OD WYPŁYNIĘCIA na powierzchnię wody.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2018/03/leniwe-ruskie-6-skladnikow.html