Ryż po meksykańsku

Anna
Fit
22.02.2018 22:15
Ryż po meksykańsku

Ryż gotuję do niego wcześniej, dlatego, że podaję je w dwóch formach, mieszam wszystko razem w przypadku wege dania, zaś gdy dodaję mięso (najczęściej mięso mielone lub pokrojony w kostkę drób), wtedy ryż podaję oddzielnie. 300g ryżu basmati 250g czerwonej fasoli (lub 2 puszki) 1 puszka kukurydzy 450g mrożonej fasolki szparagowej 1 żółta papryka 750ml przecieru pomidorowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka oregano ½ łyżeczki kolendry ½ łyżeczki pieprzu ¼ łyżeczki cayenne 1 łyżka oleju Przygotowanie: - Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Dla mnie to idealna propozycja na bezmięsny lunchbox lub obiad, ale możesz też dodać do niego mięso lub zwinąć w tortillę. Jeżeli wolisz bardziej pikantne dania, dodaj więcej pieprzu cayenne, możesz użyć także świeżej papryczki chili, wystarczy ją wtedy zeszklić wraz z cebulą i czosnkiem. - Wrzuć mrożoną fasolkę i duś kilka minut aż będzie prawie miękka, wtedy dodaj przecier pomidorowy, pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną kukurydzę i fasolkę. Ja do swojego dania użyłam fasoli czerwonej, którą gotowałam, ale jeżeli nie masz tyle czasu, to spokojnie możesz użyć tej z puszki. ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki soli To jedno z tych dań, do którego dość często wracam, a do tej pory przepis nie pojawił się na blogu. Gotować do miękkości ok. 45-50 minut, najpierw 10 minut na większym palniku, a później zmniejszyć. Sama się nią posiłkuję, gdy danie robię w tygodniu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://fabrykapomyslow50.blogspot.com/2018/02/ryz-po-meksykansku.html