Sernik królewski

Krzysztof
Ciasta
02.05.2014 14:19
Sernik królewski

Przepis

Składniki :

Ciasto :

3 szklanki mąki

4 żółtka

200g masła

pół szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

2 łyżki śmietanki

Masa serowa :

1 kg twarogu na sernik

200g miękkiego masła

4 jajka

1 opakowanie budyniu śmietankowego

1 szklanka cukru

pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na 2 części i zawijamy w folię. Wkładamy ciasto do zamrażarki na 20-25 minut.

Żółtka, cukier i masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy ser i budyń, nie przerywając miksowania. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową .

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną cześć ciasta wałkujemy i wykładamy dno blaszki. Na ciasto wlewamy masę serową. Górę ciasta posyp okruszkami z drugiej części ciasta - można zetrzeć na tarce na drobnych oczkach . Pieczemy sernik w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 1 godzinę . Ciasto studzimy przy uchylonym piekarniku.

Przechowujemy najlepiej w lodówce .

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną