Amerykańska Szarlotka (Apple Pie)

Katarzyna
Ciasta
20.02.2018 21:52
Amerykańska Szarlotka (Apple Pie)

Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g masła zimnego łyżka cukru 4 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli na nadzienie: 6-7 kwaśnych jabłek łyżeczka cynamonu 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny dodatkowo: jajko + łyżka mleka lub wody 2 łyżki cukru - ewentualnie - Mąkę przesiać, dodać cukier i sól, wymieszać. Na środku schłodzonego ciasta zrobić kilka nacięć, aby para miała ujście, wierzch posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem lub wodą, oprószyć ewentualnie cukrem i wstawić do nagrzanego piekarnika na około godzinę. Jeżeli znudziła Wam się chwilowo tradycyjna szarlotka i tarty z jabłkami, a nadal nie wyobrażacie sobie kawy bez jabłkowego wypieku to przepis na słynny tradycyjny Apple Pie sprawdzi się idealnie. Podzielić na dwie równe części, uformować z nich dyski, owinąć folią i wstawić ponownie do lodówki na co najmniej godzinę. Około 15 minut przed końcem pieczenia można przykryć ciasto folią, jeżeli za bardzo się rumieni. Domowa szarlotka po amerykańsku z dwoma warstwami pysznego kruchego-maślanego ciasta, a między nimi lekko kwaskowate jabłkowe nadzienie. Wymieszać je z mąką, cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Tak przygotowane ciasto wstawić na około 20 minut do lodówki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.wyzwaniakuchenne.pl/2018/02/amerykanska-szarlotka-apple-pie.html