Ciasto marchewkowe, które pokochają dzieci i dorośli

Izabela
Ciasta
20.02.2018 2:08
Ciasto marchewkowe, które pokochają dzieci i dorośli

Przepis na ciasto marchewkowe Składniki: - 4 jajka - 250 g cukru pudru - 185 ml oleju słonecznikowego - 300 g mąki pszennej - 3/4 łyżeczki soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 2 łyżeczki cynamonu - 400 g marchwi, obranej i startej na tarce Przygotowanie: - Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C. - Okrągłą formę o średnicy 24 cm nasmarować masłem i wysypać mąką. W czasie drugiej wojny światowej, kiedy cukier racjonowano, a marchwi było w bród – ciasto marchewkowe okazało się najlepszym sposobem na oswojenie tej nieprzyjemnej sytuacji. Na skutek selekcji, którą prowadzili hodowcy z różnych części Azji i Europy, można było spotkać również marchew w kolorze kremowym, żółtym, fioletowym i czarnym. Uwzględniając niezaprzeczalne korzyści związane z jedzeniem bogatych w witaminy i błonnik marchewek to ciasto, którego przepis Wam podaję jest zdrowe i fit. Zdrowy deser Jednak według norm europejskich dżem może być produkowany tylko z owoców, a Portugalia swego dżemu broniła dzielnie, to unijni biurokraci uznali marchew z owoc. W swej pierwotnej dzikiej postaci była gorzkim, łykowatym, niewielkim korzeniem o białym kolorze zanim zmieniła się w soczysty, chrupiący i zdrowy rarytas. Zawarta w nim marchew stymuluje procesy metaboliczne, a znajdujący się w niej beta-karoten nadaje skórze zdrowy wygląd. Unijne paradoksy, czyli jak marchewka stała się owocem Marchew to warzywo, każdy to wie, ale…od 2001 roku europejskie normy zaliczają marchew także do owoców. Ciasto marchewkowe – początki Początków ciasta marchewkowego doszukiwać się trzeba w konieczności zastąpienia produktami powszechnie dostępnymi. W efekcie ich ogrodnikom udało się wyhodować marchew w ulubionym przez Holendrów kolorze. Ciasto marchewkowe idealnie nadaje się na deser, wzbogaci smak twojej kuchni i nada jej oryginalny smak. Dzisiejsza wersja ciasta marchewkowego przykrytej grubą warstwą serowo-maślanego kremu z dużą ilością cukru raczej nie określilibyśmy jako dietetycznej! Jej znana nam współczesna odmiana to efekt prac hodowców, to genialne osiągnięcie rolnictwa. Pomarańczowy – ulubiony kolor Holendrów Marchew pochodzi z południowo-zachodniej Azji. Poznaj przepis na to ciasto, który przywiozłam z Arizony, od mojej sąsiadki Betty. - Jajka utrzeć z cukrem, - Dodać olej. - Mąkę, sól, proszek, sodę i cynamon przesiać przez sitko - Połączyć z jajkami. Przepis mam od mojej sąsiadki Betty, której rodzina od pokoleń słynie z tego ciasta. Ciasto marchewkowe jest łatwe do przygotowania, stwarza swobodę w jego wykończeniu oraz dekoracji. Pomarańczowe, słodsze wersje pojawiły się w Europie prawdopodobnie na przełomie XVI/XVII wieku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://nianio.com.pl/ciasto-marchewkowe-ktore-pokochaja-dzieci-i-dorosli/