Łosoś z porową pierzynką

Ewa
Obiad
16.02.2018 8:03
Łosoś z porową pierzynką

Na 4 porcje: 2 filety z łososia (po około 250-300g każdy) 2 pory 2 łyżki Oleju Wielkopolski Miks z Kokosem + do posmarowania formy 4 łyżki śmietany 30% 15g serka topionego sok z połowy cytryny 3 łyżki majonezu 2 płaskie łyżki parmezanu 2 łyżki wiórek kokosowych sól, pieprz 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku Łososia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut (gdyby warstwa majonezu zaczęła się zbyt szybko rumienić, przykrywamy rybę folią aluminiową). Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy pory. Mieszankę tą wykładamy na pory, starając się rozprowadzić ją jak najcieńszą warstwą. Dla urozmaicenia do warstwy majonezowej dodałam również niewielką ilość wiórek kokosowych, które przyjemnie chrupały podczas jedzenia. Same pory, podsmażone na Miksie olejów, odpowiednio doprawione są smaczną bazą dla wielu potraw. Jeżeli jednak chcecie by danie było bardziej fit, zrezygnujcie z warstwy majonezowo-serowej. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą oraz pieprzem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2018/02/16/losos-z-porowa-pierzynka/