Gniazdka, czyli pączki wiedeńskie

Desery
08.02.2018 10:02
Gniazdka, czyli pączki wiedeńskie

Przygotuj papier do pieczenia – możesz pociąć na kwadraty i posmarować je masłem lub gniazdka wyciskać na rozłożonym płacie natłuszczonego papieru i dopiero wtedy wyciąć (ja pocięłam od razu, być może przy rozcinaniu na koniec będzie szybciej). Jeśli lubisz, gotowe pączki możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem (ja lukier przygotowałam z około 7-8 łyżek cukru pudru, 4 łyżek gorącej wody i 1 łyżki soku z pomarańczy-mieszałam, aż nie było grudek i przestudziłam). Po przepis na nie zajrzałam na Moje Wypieki, gdzie w składnikach była woda, ale z rozpędu sięgnęłam do lodówki po mleko i wlałam do garnuszka. Zajrzyj też po inne przepisy na karnawał: Churros, czyli pączki hiszpańskie Pączuszki serowe z bananowym nadzieniem (bez drożdży, ekspresowe) Pączki z dżemem (od szklanki) Na patelni lub w szerokim garnku rozgrzej olej, wkładaj pączki razem z papierem (papier u góry) i usuwaj go, gdy odejdzie od ciasta. Ciasto jest w sumie podobne, jak na CHURROSY, może nawet być takie samo, ale w tym przepisie zamiast wody użyłam mleka. PRZEPIS NA PĄCZKI WIEDEŃSKIE, TZW. GNIAZDKA Składniki: (w przepisie 1 szkl. ma 235 ml) 1 szkl. Najlepiej smakują świeże, ale ja smażyłam je w środku nocy, więc tylko na 2 świeże sobie pozwoliłam. mąki (około 200 g) 100 g masła 82 % tłuszczu 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (*opcjonalnie) 4-5 jajek szczypta soli olej do smażenia Do przestudzonej masy wbijaj po jednym jajku i przy pomocy miksera, blendera lub drewnianej pałki/łyżki ucieraj całość na gładką, jednolitą masę. Nałóż masę do rękawa cukierniczego z nałożoną końcówką duża gwiazdka i wyciskaj masę formując na papierze okręgi.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2018/02/paczki-wiedenskie-tzw-gniazdka/