Oponki

Sylwia
Przekąski
07.02.2018 17:11
Oponki

Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 30 sztuk Składniki: 250 g sera białego 250 g mąki pszennej 40 g cukru 1 cukier waniliowy (16 g) 2 żółtka 1/2 łyżki sody 1/2 łyżki octu 125 g gęstej śmietany Dodatkowo: 700 ml tłuszczu (olej lub smalec) 1 kieliszek alkoholu Przygotowanie: Ser biały zmielić dwukrotnie w maszynce. W przeciwieństwie do pączków czas przygotowania to zaledwie 1 godzina, więc jeśli nigdy nie robiłeś/aś to zachęcam spróbować. Stolnice podsypać mąką i rozwałkować ciasto na placek o grubości 1 centymetra. Oponki smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/oponki/