jabłkowa składanka z musem czekoladowym

Magdalena
Ciasta
05.02.2018 14:28
jabłkowa składanka z musem czekoladowym

foremka 25*34 cm Składniki: na blat z białek: - 6 białek - 60 g mąki pszennej - 50 g cukru - 90 ml oleju - łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 6 dużych jabłek - 2 zielone galaretki (np. agrestowe) - łyżka cukru - szklanka wody - 2 łyżki soku z cytryny - 350 ml śmietanki 30% - 130 g czekolady deserowej (lub pół na pół z mleczną) - 300 ml śmietanki 30% - galaretka truskawkowa - ok. 24 kakaowe herbatniki - 12 podłużnych biszkoptów lady fingers - 3 łyżki wiórków czekoladowych - 1/2 szklanki mleka Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W sumie bez żadnego konkretnego planu, tak na szybko nakładałam warstwy z tego co akurat było pod ręką i muszę powiedzieć, że wyszło z tego naprawdę smaczne i eleganckie ciacho. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, przestudzić. Blaszkę, w której piekło się ciasto wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem, zalać wodą i gotować kilka minut. Od dawna chodziło mi po głowie wielowarstwowe ciasto ale nie miałam na nie ani czasu ani pomysłu. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z roztopioną czekoladą. Ciasto zamknąć w szczelnym pojemniku i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Trzeba było jednak wykorzystać w końcu białka, które zostały po zrobieniu pączków więc okazja się nadarzyła. Uwaga- żeby wszystkie warstwy porządnie stężały i ciasto dobrze się kroiło, należy przygotować je dzień przed planowanym podaniem. Na musie czekoladowym ułożyć biszkopty nasączone w mleku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2018/02/skadanka-jabkowa-z-musem-czekoladowym.html